Club Kakatua & Sungai Watch willen de plastic soep in Indonesië z.s.m. stoppen door deze barrières te bouwen én te onderhouden.
Gedurende het regenseizoen wordt een barrier íedere dag geleegd waarna het afval gerecycled of verwerkt wordt (buiten het regenseizoen wordt dit wekelijks gedaan). De barriers zorgen ervoor dat duizenden kilo's afval de oceaan nooit zullen bereiken en helpen ondertussen ook nog mee aan het verzorgen van broodnodige banen voor locals! En dat allemaal voor relatief weinig geld.
Na het eerste levensjaar van een barrier blijven enkel de onderhouds- en personeelskosten over (gemiddeld rond de 2000 euro per jaar).
Het is tijd om terug te gaan naar de roots van Club Kakatua: Indonesië. Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten is single-use plastic een wereldwijd probleem en nergens zijn de gevolgen zo duidelijk zichtbaar als in Azië. Éen van de grootste redenen dat de oceanen op grootschalige wijze vervuild zijn is het feit dat alle stroompjes, beekjes en rivieren uiteindelijk in zee uitkomen. Onderweg naar de oceaan neemt het water al het vuilnis dat in de riviertjes is gegooid met zich mee, met alle gevolgen van dien.
1: Via campagnes en informatie proberen we een algeheel verbod op single-use-plastic te realiseren.
2: Middels educatie proberen we ervoor te zorgen dat afval niet in de natuur terecht komt.
3: Door het plaatsen van Trash Barriers in rivieren zorgen we ervoor dat gedumpt plastic níet in de zee terecht kan komen.
4: En met CUP ruimen we de troep die helaas wel in de natuur terecht is gekomen, netjes op.
Trash barriers zijn een soort bruggen die water door laten stromen maar tegelijkertijd al het afval tegenhoudt. Een middelgrote barrier kan op die manier wel 20 ton afval per jaar tegenhouden!
Wanneer een barrier eenmaal geplaatst is wordt de installatie wekelijks onderhouden en schoongemaakt door een team van Sungai Watch. Inmiddels bestaan er ruim honderd van zulke barrières, maar helaas is dat nog niet genoeg.
Extra mooi in deze samenwerking is het onderzoek dat Sungai Watch doet naar aanleiding van hun plastic 'vangsten’. Ieder kwartaal publiceren ze welke merken ze het meest tegen zijn gekomen in het afval. Van Coca Cola tot Nestlé, en van Unilever tot Danone. Deze rapporten geven de partners van Sungai Watch (waaronder onze club) een fantastische mogelijkheid om extra druk uit te oefenen op de multinationals die verantwoordelijk zijn voor deze vervuiling.