Binnen dit project herstellen wij bestaand koraal en leggen we nieuwe riffen aan.
Welkom bij Reef Restoration!
Binnen dit project herstellen wij bestaand koraal en leggen we compleet nieuwe riffen aan. Waarom we dit doen? Dat is natuurlijk simpel uit te leggen: koraalriffen zijn de kraamkamers van de oceanen, ontzettend belangrijk, maar tegelijkertijd ook ontzettend kwetsbaar. Visserij, vervuiling, roekeloos toerisme en de opwarming van de aarde hebben wereldwijd schade toegebracht aan onze koraalriffen. Nu is het zaak om zo veel mogelijk riffen te beschermen, te herstellen, en waar mogelijk compleet nieuwe riffen aan te leggen.
Dit doen wij door zand-gecoate structuren te water te laten, waarop we koraalfragmenten plaatsen. Deze fragmenten krijgen de tijd om aan te sterken en flink te groeien, waardoor binnen een aantal jaren complete koraalriffen kunnen ontstaan. We leggen dus nieuwe kraamkamers van de oceaan aan, die ook broodnodig zijn aangezien op veel plekken wereldwijd illegale visserij, vervuiling en opwarming helaas nog steeds voor schade aan riffen zorgen. Natuurlijk moeten we zorgen dat dit stopt en dat we die riffen de bescherming geven die ze verdienen. Maar ondertussen moeten we zeker ook alvast aan de wederopbouw beginnen op locaties waar riffen wél beschermd zijn.
Voor 10 euro kunnen wij 5 fragmenten planten, en dat doen we op verschillende manieren en op verschillende locaties.
Gelegen in het noordwesten van Bali, ver weg van de drukke toeristenoorden, ligt Sumberkima. Een schitterende baai waar onder water de afgelopen decennia helaas veel schade is aangericht. Gelukkig is het sentiment inmiddels gekeerd! Het originele rif wordt hersteld en op twee geschikte én beschermde locaties worden nieuwe riffen aangelegd.
Op deze locatie werken we wat creatiever dan op andere locaties. We focussen ons hier voornamelijk op grote globes, die tussen allerlei andere kunstzinnige koraalobjecten kunnen uitgroeien tot kleine koraalbossen. Los van de schoonheid die zulke globes opleveren, kun je je waarschijnlijk ook wel voorstellen dat de binnenkant van zulke volgroeide globes veilige havens zijn voor de kleine Nemo’s die er rondzwemmen.
De lokale bevolking heeft de blik inmiddels op gezond toerisme gericht in plaats van visserij. Ze hebben dus baat bij een groot en gezond rif, waardoor we behalve wettelijke afspraken ook lokale bescherming kunnen ontwikkelen. Zo is een florerend koraalrif niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de bevolking van Sumberkima.
5 fragmenten voor 10 euro! Doe jij mee?
Gelegen aan de oostkust van Bali, op veilige afstand van de haven en gelegen op een diepte die beschermd is tegen grote temperatuurverschillen, ligt ons eigen Club Kakatua-rif van bijna 2 are groot, waar we meer dan 6.000 koraalfragmenten gaan planten. Dit doen we op reefstars, net als de globes zijn dit met zandgecoate stalen frames. Reefstars komen echter in de vorm van, je raadt het al, sterren! Ook hier is aan de binnenkant van het bouwsel ruimte voor onze kleine Nemo’s. En ook hier heeft de locatie inmiddels een beschermde status en wordt er zelfs gewerkt aan een ponton voor 24/7 beveiliging van het rif.
En het blijft niet bij 6.000 koraalfragmenten, we willen ervoor zorgen dat dit niet alleen de grootste hersteloperatie van Bali gaat worden, maar zelfs van heel Zuidoost-Azië!
Ook hier rekenen we 10 euro per 5 fragmenten.* In dit project maken we ieder kwartaal de balans op en kijken we per locatie wat er op dat moment nodig en haalbaar is. Uiteraard koppelen we deze resultaten bij jullie terug via onze website, onze nieuwsbrief en onze sociale media.