Reefolution X Club Kakatua

Dit project is geslaagd!

Samen kunnen we het rif herstellen en beschermen. Doe jij mee?

50% van alle koraalriffen zijn al verdwenen. Wetenschappers voorspellen dat zonder interventie zo’n 95% verdwenen zal zijn rond 2050! De mens kan niet leven zonder de oceaan, dus het is belangrijk te beseffen dat het koraal redden niet alleen goed voor Nemo is.

In onze alsmaar opwarmende wereld staan koralen aan de frontlinie. Je denkt nu misschien: wat maken die paar graden nu uit? Voor koralen kan één graad al het verschil tussen leven of dood betekenen.

Tragisch, gezien zo’n 30% van alle dieren in de oceaan afhankelijk zijn van koraalriffen. Het zijn de kraamkamers van de oceaan met een hogere biodiversiteit dan de Amazone.

Het goede nieuws is dat er hoop is. Samen kunnen we het rif herstellen en beschermen. Doe jij mee?

In dit project focussen we ons op het herstellen van koraal. Koraal-fragmenten groeien in één jaar uit tot volwaardige stukken die geplant kunnen worden als nieuw koraal, of gebruikt worden voor het herstellen van bestaand koraal in Kenia. Eén fragment kost 12,50 euro.* In deze prijs zit het verzamelen, het verzorgen en het uiteindelijke planten van het fragment inbegrepen. (Om een vierkante meter rif te herstellen zijn gemiddeld 8 fragmenten nodig). Maar dat is nog niet alles: dit bedrag per fragment dekt ook alle projectkosten, inclusief de REEF Ranger trainingen, de salarissen, het duikmaterialen, het onderhoud, de bouw van koraalbomen én de bouw van verschillende artificiële rifstructuren.

Enne, vanwaar de ....olution?

Omdat er behalve herstel ook hard gewerkt wordt aan een klimaatbestendig koraal. Natuurlijk moeten we redden wat er te redden valt, en herstellen wat we kunnen herstellen. Maar we zullen ook moeten kijken naar de effecten van de klimaatcrisis, wat de gevolgen daarvan gaan zijn voor het koraal en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we in de toekomst koraal kunnen planten dat beter bestand is tegen de gevolgen (en gevaren) van klimaatverandering zoals opwarming van de aarde (en met name de zeeën).

“Selectieve kweek voor verhoogde hittebestendigheid”

Aangezien de opwarming van de aarde momenteel wordt beschouwd als de belangrijkste bedreiging voor koraalriffen, zouden herstelactiviteiten met gekweekte koralen bij voorkeur gebruik moeten maken van hittebestendige koraalsoorten om te voorkomen dat herstelacties mislukken als gevolg van toenemende zeewatertemperaturen. Selectieve kweek is een methode die de hittebestendigheid van koralen kan vergroten door natuurlijke principes, gebaseerd op het proces van seksuele voortplanting en daaropvolgende sterke selectie voor gewenste eigenschappen. Om het selectieve kweekproces te versnellen, zou selectie op hittebestendigheid tijdens de vroege (larvale) levensfase van koralen (de lange opgroeiperiode die typisch nodig is om koralen tot een reproductieve grootte te brengen) kunnen omzeilen en zou het meer soorten en individuele koralen mogelijk maken om deel te nemen aan het selectieproces. Aangezien gezonde koralen miljoenen larven kunnen produceren, heeft deze methode niet alleen de potentie om de hittebestendigheid van koralen te vergroten, maar bevat het ook veel potentieel voor het opschalen van koraalherstel.

REEFolution streeft ernaar om de innovatieve technieken van selectieve kweek en rifherstel te combineren om het eerste multi-soorten en klimaatbestendig herstelde koraalrif in Afrika tot stand te brengen. Club Kakatua helpt hier graag bij! En jij? Doe jij mee?

Je kunt een eenmalige donatie doen of zelf een automatische overboeking instellen ten behoeve van Club Kakatua (in dat geval verdelen wij maandelijks netjes de inkomsten over alle op dat moment lopende projecten).

Meer info over dit project:

* Diegenen die eerder mee hebben gedaan aan onze Kerst-special in samenwerking met Reefolution, zullen misschien merken dat de prijs per fragment iets is gestegen. Dit heeft niet alleen te maken met een algemene prijsstijging, maar ook met een ingebouwde afdrage aan Club Kakatua die in het eerste project niet van toepassing was. 12% gaat naar Club Kakatua, om het runnen van de club mee te kunnen bekostigen. Uiteraard zijn wij geen winstgevende onderneming, dus als er aan het einde van het jaar geld overblijft, dan gaat dit direct terug naar de projecten.

Project Details

Nodig:
12,50 per fragment!
Voortgang:
Meer informatie?
Bezoek de website