Wat zit er in jouw broodtrommel? Wat je eet is van grote invloed op de planeet. Bijvoorbeeld vlees (zie weetjes). Daarom ga je tijdens deze eerste challenge zorgen voor een lunch die gezond is voor de aarde én voor jou: Verduurzaam jouw schoollunch door bijvoorbeeld beleg gemaakt van vlees te vervangen door iets anders! Doe je ook mee met deze broodtrommelchallenge? Ik heb er zin in!
Kies zo veel mogelijk voor veganistisch broodbeleg. Dat is beleg dat gemaakt is van planten, plantaardig noem je dat. Je kunt deze producten herkennen aan dit logo. Wist je dat er ook 'kaas' en 'vleeswaren' bestaat dat gemaakt is van planten? Bijvoorbeeld filet americain, smeerworst, grillworst en zelfs kaas! Soms is het niet helemaal vegan, omdat er ei in verwerkt zit, maar je bent al goed op weg als vervanger van vlees.
Ga mee boodschappen doen. Zo kun je samen met je ouders op speurtocht naar vegetarisch of veganistisch broodbeleg in de winkel. Ook kun je dan meebeslissen wat er in je broodtrommel komt! Slim toch;). Je kunt je lunch aanvullen met lekkere noten en groenten zoals tomaatjes, komkommer en wortel. Lekker en gezond!
Wil je duurzaam drinken? Ga dan voor kraanwater, ranja of thee, in plaats van sapjes of zuivel uit de supermarkt. Gezond voor jou én de planeet! Je kunt een paar schijfjes komkommer of citroen in je water gooien voor een lekker smaakje. Psst: Doe niet mee aan de rage van de Air Up! Deze is bedacht om je meer te laten kopen, wat niet goed is voor de aarde.
Er zijn veel redenen om minder vlees en zuivel (dat zijn producten die gemaakt zijn van melk: zoals boter, kaas, melk) te eten. Allereerst gebeuren er veel vervelende dingen met de dieren voor het maken van deze producten.
Voor het maken van melk moeten koeien bijvoorbeeld ieder jaar een kalfje krijgen. Na de geboorte wordt het kalfje dezelfde dag nog weggehaald bij de moeder. Dat vind ik echt zielig!
En wist je dat een Nederlander gemiddeld 1167 dieren eet in zijn of haar leven? Wowsie! :(
Er gebeuren ook echt heel vervelende dingen met de aarde bij het maken van deze producten van dieren. Zo komen er vieze gassen vrij, zoals methaan door de boeren en scheten die de dieren laten (ja echt waar!) en CO2 bij het vervoeren van het dierenvoer, de dieren zelf en de producten zoals vlees en melk. Om de dieren te voeren heb je voer nodig, dat voer moet groeien op land. Daarom worden er hele oerwouden gekapt en raken de planten- en diersoorten die daar leven hun huis kwijt. Ook wordt er veel landbouwgif gebruikt, hierdoor gaan insecten dood en worden de bodem en lucht vies. Er wordt ook heel veel water gebruikt, waardoor het water opraakt. Ook wordt er veel te veel vis uit de zee gehaald, waardoor het leven uit de oceanen verdwijnt.
Echt niet fijn toch? Genoeg redenen dus voor deze challenge!
Lekker eten: wie wil dat niet? Maar wat je eet en drinkt, heeft invloed op het milieu. Denk aan de mest van al het vee en aan al het plastic waarin eten en drinken verpakt zijn. In dit boek lees je hoe voedsel duurzamer geproduceerd kan worden.
Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. Alleen een weiland voor de koe is niet genoeg. In deze aflevering zoekt Janouk uit hoe dat zit. Bekijk de video.
Organiseer een vega(n) proeverij, waarbij allerlei vegetarische en veganistische soorten broodbeleg te proeven zijn.
Gebruik een formuliertje waar je klasgenoten kunnen opschrijven wat ze proeven.
Vertel dit idee aan je juf of meester!
Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten wat er in jouw broodtrommel zit! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief!
Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!
Antwoord: De 7e Koko in de 5e rij.