Yes, Sinterklaas komt deze maand weer naar ons land! Lekker pepernoten eten en cadeautjes uitpakken. Ik heb er zin in! Maar weet je? Het maken van al het speelgoed dat wij willen hebben, is helemaal niet goed voor de aarde. Er zijn veel grondstoffen voor nodig om ze te maken en er komen vieze gassen in de lucht. Dit jaar wil ik ook de aarde een fijn Sinterklaasfeest geven. Daarom maak ik voor de challenge van deze maand: een groen verlanglijstje! Doe je mee? Bekijk de tips en mijn verlanglijstje.
Groetjes, Koko
Cadeautjes hoeven helemaal niet altijd spullen te zijn, een leuke activiteit kan bijvoorbeeld veel specialer zijn! Denk maar een aan de laatste keer dat je met je ouders, familie of vriendjes iets leuks ging doen. Dat kan je je waarschijnlijk beter herinneren dan het cadeautje wat je vorig jaar met Sinterklaas kreeg.
Verzamel eens al je speelgoed, echt alles en leg echt bij elkaar. Raad eerst hoeveel je denkt dat het is. Tel dan, hoeveel speelgoed heb jij eigenlijk? Welk speelgoed is voor jou het belangrijkst? Waar speel je het liefst mee? Is er ook speelgoed waar je eigenlijk nooit mee speelt? Hoe komt dat?
Speelgoed waar je niet meer mee speelt kun je bij je schoen leggen. Zo kan Sinterklaas het aan een ander kind geven. Heb je heel veel speelgoed waar je niet meer mee speelt? Breng het dan naar de kringloopwinkel. Zo kunnen de Sint en zijn pieten het daar kopen voor andere kinderen.
Bewaar nog wel één of twee dingen voor de challenge van januari!
Veel spullen worden helemaal niet in Nederland gemaakt en komen helemaal per boot of vliegtuig hierheen, daardoor komen er dan weer allemaal vieze gassen in de lucht waardoor het steeds warmer wordt op aarde. Op het product staat vaak : made in … en dan het land bijvoorbeeld China. Probeer het maar eens te vinden op een paar spullen in jullie huis!
Reclames proberen er voor te zorgen dat jij iets wilt hebben, zodat jij het aan Sinterklaas of je ouders gaat vragen. Zo proberen bedrijven geld te verdienen, maar het is niet goed voor de aarde. De beste vraag is eigenlijk: hebben je al dat speelgoed écht nodig? Misschien kan je wel met minder. ‘Consuminderen’ noem je dat. Dat is het tegenovergestelde van ‘consumeren’ (dat betekent kopen of gebruiken). Ook handig: spullen die je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen, schoon te maken of te repareren.
Er was eens een man die geloofde dat alles van hem was. Hij ging op pad om zijn eigendom te overzien. ‘Jij bent van mij,’ zei Fausto tegen de bloem, het schaap en de berg en zij bogen voor hem. Maar dit was nog niet genoeg voor Fausto…
Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een deel van je voetafdruk bestaat uit alle spullen die je koopt: boeken, schriften, kleren, telefoons, schoenen. We kopen in Nederland best veel spullen. Hoe komt dat? En kan dat ook anders? Ton probeert de koopverslaving van Liesbeth te stoppen
Schrijf samen met je klas een brief aan Sinterklaas en leg uit dat jullie de aarde ook een fijn Sinterklaasfeest willen geven. Bedenk samen ideeën en schrijf ze in de brief. Zo help je Sinterklaas én de aarde, tof zeg!
Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten wat jij op je groene verlanglijstje hebt gezet of stuur een foto van jouw tekening van Koko! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief!
Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!