De aarde vindt het veel fijner als we spullen gebruiken die er al zijn, in plaats van dat we nieuwe spullen laten maken in vervuilende fabrieken. Daarom is ruilen het nieuwe kopen! Jij ruimt je kamer op en speurt naar speelgoed waar je niet meer mee speelt. Als je dat gedaan hebt ben je klaar om te ruilen. Zo wordt iets ouds van een ander, nieuw speelgoed voor jou! Het is simpel, heel erg leuk, duurzaam én goedkoop! De challenge van deze maand is: organiseer je eigen oud–en-nieuw ruilactie. Dat kan met een paar vrienden of vriendinnen, kinderen uit de buurt of zoals wij doen met je klas op school!
Denk eens na over wat je nog meer zou kunnen doen met speelgoed waar je niet mee mee speelt. Kun je bijvoorbeeld iets doen voor kinderen van gezinnen die geen geld hebben om speelgoed te kopen? Lief! Je zou speelgoed waar je niet mee mee speelt naar de speelgoedbank in de buurt kunnen brengen. Daar kunnen ouders met weinig geld dan speelgoed uitzoeken voor hun kinderen.
Heb je de smaak te pakken met het ruilen? Er is ook een gratis app waarmee je speelgoed kunt ruilen met andere kinderen in de buurt. Het heet Swip Swap.
Wist je dat je in plaats van kopen ook speelgoed kan lenen of huren? Vraag maar eens aan je ouders of ze met je meezoeken op internet. Een plek waar je speelgoed kunt lenen noem je een speelotheek. Dit is soms zelfs gratis! Via de website Peerby kun je spullen zoals speelgoed huren.
Weetje 1
Wist je dat kinderen gemiddeld meer dan 60% van hun speelgoed niet meer gebruiken. Dat ligt dan achter in de kast, op zolder of gaat zelfs bij het afval. Zonde, want andere kinderen kunnen er nog fijn mee spelen!
Weetje 2
Ruilen is veel fijner voor de aarde, omdat er dan minder nieuwe spullen gemaakt hoeven te worden. Voor het maken van nieuwe spullen, en dus ook speelgoed, heb je grondstoffen nodig. Je weet wel: hout, plastic (gemaakt van olie) en metaal enzo. Dat pakken we dan uit de aarde en dat kost heel veel energie. Fabrieken die het speelgoed maken zorgen voor vieze gassen in de lucht. Blegh, slecht voor de natuur, dieren én onszelf!
Het is leuk om iets nieuws te kopen! Maar de manier waarop veel spullen gemaakt en weggegooid worden, heeft invloed op het milieu en de gezondheid van mensen. Denk aan al het afval van oude elektrische apparaten. In dit boek lees je hoe spullen duurzamer gemaakt en gebruikt kunnen worden. Je bedenkt ook zelf oplossingen om minder te kopen en weg te gooien.
Kijk of ze dit boek op je school of in de bieb hebben!
Tweedehands speelgoed is opvallend populair. Er worden ruilmiddagen georganiseerd en op Marktplaats wordt steeds meer naar gebruikt speelgoed gezocht.
Ook bij kringloopwinkels gaat het speelgoed de laatste tijd best hard. Het Jeugdjournaal ging er een kijkje nemen.
Marktplaats zelf deed een speelgoedtest met 14 gezinnen. Bekijk het hier!
Organiseer een oud-en-nieuw feestje met de klas. Iedereen neemt iets mee waar hij niet meer mee speelt. Dat mag speelgoed zijn maar bijvoorbeeld ook een boek. Let op: wel ingepakt! (bijvoorbeeld in een oude krant of stuk stof). Dat stop je allemaal in een grote mand. Daarna pakt iedereen iets uit de mand. Als iedereen heeft > uitpakken maar!
Vertel dit idee aan je juf of meester!
Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten hoe jij het ruilen hebt aangepakt, wat je hebt geruild en hoe je het vond. Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief!
Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!