Speur naar al het afval dat bij jou thuis wordt weggegooid. Geen fris zaakje, maar ja, iemand moet het doen, dus hup aan de slag! Controleer een week lang alle prullenbakken in huis en maak je eigen afvalrapport. Waar gooiden jullie het meeste van weg? En zaten er ook dingen bij die jullie niet hadden hoeven kopen? Beantwoord de vragen bij de tips voor het maken van jouw afvalrapport! Maak daarna, net als ik, een plan om jullie afval te verminderen, zorg dat iedereen bij jou thuis goed meehelpt! Heb je ideeën nodig? Bekijk mijn ‘waste no more plan’!
Tip 1: Afvalrapport deel 1
Begin met lege prullenbakken. Weeg jullie afval na een week en schrijf het op!
1. Deze week hadden we … kilo restafval
2. … kilo plastic afval
3. … kilo oud papier
4. … kilo groen afval (groente-, fruit- en etensresten)
5. Waar gooiden jullie het meeste van weg? …
Tip 2: Afvalrapport deel 2
6. De volgende dingen hadden gerecycled kunnen worden:...
7. De volgende dingen hadden we kunnen hergebruiken: …
8. De volgende dingen hadden op de composthoop gekund: …
9. De volgende dingen hadden we niet eens hoeven kopen: ...
Tip 3: Creatief met afval!
Red wc-rolletjes, eierdozen, dopjes en andere mooie dingen! Je kunt er leuke knutsels van maken, zoals vogels en pinguïns! Of pimp oude enveloppen. Open ze voorzichtig, zodat ze heel blijven. Bedek het oude adres met een mooi reststukje papier en versier.
In Nederland gooien we met z’n allen per jaar 8,4 miljard kilo afval weg. 840.000.000.000 kilo dus. Wist je dat heel veel daarvan helemaal niet gerecycled kan worden? Zelfs niet al het plastic afval. Wat gebeurt er dan mee? We begraven enorme hoeveelheden onder de grond of verbranden het. Al die vieze gassen die daarbij vrijkomen zijn natuurlijk erg slecht voor het leven op aarde.
Wist je dat er winkels bestaan waar je zelf je bakjes en zakken moet meenemen omdat niets verpakt is? Ze worden bulkwinkels genoemd. Vaak denken mensen dat je dan gelijk heel veel moet kopen, maar dat is niet per se zo. Kijk op de site van onze vrienden van het Zero Waste Project of er zo’n winkel bij jou in de buurt is. Er zijn ook bezorgdiensten voor boodschappen zonder verpakking. Je krijgt je boodschappen dan in glazen potten, zoals bij Pieter Pot.
In de natuur bestaat er geen vervuiling, het komt gewoon nooit voor. Alles wat groeit en bloeit op aarde vergaat uiteindelijk en wordt daarna opnieuw gebruikt. Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen.
Kijk of ze dit boek op je school of in je bieb hebben!
De politici in Europa willen met een nieuw plan de hoeveelheid afval van papieren en plastic verpakkingen flink verminderen. Kinderen vertellen wat ze er van vinden en hebben zelf ook een aantal goede ideeën om afval te verminderen. Bekijk de video hier.
Imane en Joussef vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Daarom zamelen ze in hun buurt afval in en zorgen dat het wordt gerecycled tot compost. Goed voor de tuin en het klimaat! Bekijk deze video hier.
En nee, compost stinkt niet. Tenminste niet als je het goed doet! Het is heel nuttig om compost te maken. Zo slepen we niet meer met ‘afval’ dat helemaal geen afval is. Ook maakt compost de bodem weer vruchtbaar en gezond, waardoor er meer planten kunnen groeien, er meer beestjes kunnen leven in de bodem en de bodem beter water kan opnemen. Het leuke aan composteren is dat het super simpel is. De natuur doet namelijk het meeste werk. Je moet het wel een beetje sturen natuurlijk.
Koko vindt het super leuk om te zien hoe het bij andere kaketoes van de kidsclub gaat met de challenges. Laat Koko weten wat je van de challenge vond! Wie weet word je Kaketoe van de maand en stuurt Koko je een berichtje terug in de volgende nieuwsbrief!
Heb je er een leuke foto of video bij? Mail deze dan naar kids@clubkakatua.nl!
Puzzel oplossing:
1. tasje 2. markt 3. broodtrommel 4. composthoop 5. prullenbak